..::Dags för nya tag inför 2010::..



.

Gott Nytt år


..::Smärtors rimliga gränser::..

Idag skulle jag gladeligen ställa upp mina bihålor för forskning i hur ont dom kan göra!!! Vaknade i morse och såg mig omkring undrandes vem som stått och bankat mitt huvud mot väggen. Jag har haft så ont i bihålorna på förmiddagen att jag inte kunnat böja mig ner alls. Men nu på kvällen har det börjat knäppa och spraka i näsan och det börjar som smått kännas som om trycket lättar. Jag tog mitt förnuft till fånga denna gång och for på Vårdcentralen. Där såg doktorn att det var även på väg en öroninflammation så det blidde Kåvepenin i 10 dagar. För öronen och bihålorna.
Jag har mest vilat idag pga huvudvärken så nu är jag pigg som en lärka. Kl 02 på natten *suck*

Annars så sitter jag och funderar över om man ska idas åka in på mellandagsrean nått alls. Kanske i sista minuten. Men jag har inte kännt för att åka iväg nånstans. Det har varit så bra ute-leks väder. Pulkbacken är preparerad, loftrampen på ladugården, och nu har årets snöhög börjat bli nått att klättra och bygga gångar i =) Jag verkligen älskar snö. Det finns så mycket kul att göra ute på vintern. I förrgår fick barnen åka bob efter skotern, favoriten av allt man kan hitta på. Så det vart för Johan att sitta oh köra ungarna runt runt på åkern i nästan 1 timma. Dom ser så tuffa med sina skoterbrillor där dom sitter på boben. Elias fick även prova att åka skidor...inte efter skotern. Han var en naturbegåvning. Så nu ska bara bindningarna fixas på dom mindre skidorna så kan han börja åka. Amanda hon har "skid-spring-tävlingar" gissa om hon ser rolig ut. "Dom gör faktiskt så här på tv när dom ska uppför backar, det såg jag med pappa", säger hon. Hon är mer sugen på att få åka utförs som Anja Persson. Men det blir dock inte mamma som lär hon det. Nä, jag håller mig på längdskidorna. Det ser ut att gå så farligt fort utförs.

Tänka sig...när jag sitter och tänker på längdskidåkning. Jag och min mormor har åkt så mycket skidor i Holmsunds elljusspår att det är inte klokt. Härliga tider och sen varmchoklad och rostad Rasken och Grapefrukt. Saknar helgerna med mormor. Jag hade det så mysigt med henne. Fick välja mat, massor med godis, hon lästa min favoritsaga varje kväll, Flickan med Svavelstickorna, och hennes tickande klocka på övervåningen som var så sövande. Jag minns en helg särskilt mycket. Mormor skulle vara hundvakt åt några vänners vorsteh. Mormor tog med sig tidningen upp när vi skulle se på tv och hunden fick nått frilir och strimlade tidningen i småbiter med svansen piskandes som tokig. Vi skrattade båda två så vi tjöt. Nä, nog med pladder för ikväll. Nu ska jag ut på Facebook en sväng och gagga lite innan jag kryper isäng.

Tjing tjing




Här är vi ...5 generationer. Jag med Amanda i knät. Min gammel mormor sittandes, min mamma och mormor ståendes. Taget hösten 2008

..::Över snöat Umeå::..

Vi skulle in till Umeå en sväng idag.....haha. När vi väl kommer dit, efter att ha kört 70-80 km i timmen från Vindeln, gick det stora drivor med snö över huven på bilen. Umeå var oplogat och det hade i allafall kommit 1 meter snö. Lite kaotiskt var det att ta sig fram. Men vi lyckades =) Men hemfärden var lite mer spänning i än vad jag önskar mig efter vägen sittandes i en bil. Snörök så till den milda grad att sikten var noll och ingen om man hamnade bakom en annan bil. Och inte en enda bil vi hamnade bakom hade dimmljuset tänt. Huga....för jag längtar efter att ta körkort...eller nä.

..::Filmkväll och mys::..

Oj, va slö man kan vara. Trött som attans är jag. Jag och barnen var ute på förmiddagen en sväng och då passade jag på att ta in ordentligt lass med ved. Det tog ut stackars lilla mig. Så resten av dagen har gått i vilans tecken.

En mycket lung och härlig julafton har vi haft. Trevlig sällskap, god mat och lyckliga barn. Men juldagen vart sämre. Vaknade med feber och ont i halsen. Men var bättre redan på kvällen. Verkar ha varit en kort förkylning  men ändå.....kanske därför jag vart så slut efter vedsläpningen *suck*. "Använd huvudet Annelii!!" Nåväl. Ikväll har vi sett en hysteriskt rolig film, Quentin Tarantion's "inglorious Basterds". Helt skruvad men kul. Godis, chips och julmust. Snart dags att ställa sig på vågen och kolla hur pass mycket promenerade och vattengympa det måste bli efter nyår =)

Nä, dags för en duschoch sen sängen. Tjing

..::Ha en riktigt sköb JULAFTON::..



GOD JUL

önskar

Annelii m. familj

..::Det luktar grilljerad skinka::..

Nu är skinkan klar. Kokad och grilljerad. Jag gjorde nubbesallad efter min mors recept tidigare på dagen. Så nu är allt i matväg klart.

Mammas Nubbesallad
2.5 dl gräddfil
1.5dl majonäs
4 msk kaviar
1 rödlök
1 dl skuren purjolök
6 dl tärnad potatis
3 msk hackad dill
1 burk matjessill
Blanda gräddfil, majonäs och kaviar först
Hacka rödlök, purjo och dill och blanda i
Blanda i potatisen
Öppna mtjesburken, slå i lite av spadet
skär matjesbitarna i lite mindre bitar.
Smaka av och tillsätt ev. mer av spadet.
Gör gärna Nubbesalladen ett dygn innan den ska serveras.

Innan jag satte mig och skrev hade barnen precis fått koka gröt till tomten. Vi klädde på oss, skottade upp tomtens speciella plats, ställde dit sparken och sen fick dom ställa gröten och mjölken på sparken. Dom tycker det är så spännande.

Nu ska jag hoppa i bastun och sen ta en dusch.

..::God JUL::..



Nu så här dagen före julafton är det full huggning. Ska göra sista städningen, byta alla sängkläder, skura och feja. Sen ska vi åka ut till Fredrikshall och titta på det oroligt överpyntade huset. Efter det blir det bara mys med bastu god mat och glögg. Innan läggdags ska barnen få ställa ut gröt åt Tomten. Det här brukar vara en så otroligt mysig dag och hittills har det börjat bra med en trevlig morgon. Innan jag går isäng ska dom sista klapparna slås in, maten läggas i ordning på uppläggningsfaten, skala potatisen så att allt är klart tills imorgon.

GOD JUL


..::Jag blidde sugen::..



Jag satt och kollade igenom mina foton i datorn och hittade igen en mapp från 2006. Där fanns inte bara bilder från mina sista veckor väntandes Elias. Där var ju alla bilder från förlossningen också. Lite kul att se faktiskt. Helt otroligt vad en kvinnas kropp kan göra. Elias tog ju bara snälla 28 timmar på sig innan han väl tittade ut. 28 timmar av aktivt värkarbete *pust*. Tänk att han redan är 3 år. Tiden bara springer.
Men sen, när jag nästan gått igenom alla bilderna hittade jag den här. Johans födelsedagstårta. Det är det enda han önskar sigav mig då han fyller år: att jag gör en smörgåstårta. När jag såg bilden kände jag hur det sög till lite i magen. Mmm lite sugen vart jag.

Idag stundar köttbulls-rullning, Jansonsfrestelse och lite mera bakning. Ska göra iordning för lite mys ikväll då svärfar kommer. Tänkte att han skulle nog uppskatta att ta en bastu och sen dricka lite glögg och äta pepparkakor med ädelostcremé.

Men nu är det dags för en dusch och sen måla på sig ansiktet.


..::TRÖTT::..

Först en natt med dålig sömn. Nacken spökar och gör ont. Yrseln var tillbaka igår med full kraft vilket gör det smått jobbigt att ligga i sängen. Somnade vid 02:30. Upp 07.15, gjorde frukost, fixade lite innan avfärden för tokshopping i stan. Väl i Umeå stannade vi först på ÖB, sen upp till Coop för att sedan åka vidare till Maxi. Johan och barnen gick på Donken och åt medans jag snurrade i virrvarret av julstressade människor inne i butiken. efter en liten cheese åkte vi till Holmsund för att hälsa på mamma lämna en ynka julklapp och åka därifrån med två påsar åt barnen fyllda med klappar *skäms*. Väl hemma i vindeln var kl 17.30 så jag var så glad att det blev så mycket spagetti och köttfärssås över att det bara var att värma till alla hungria munnar. Jag hade behövt lägga mig och slappa en stund men Johan var i så dåligt skick efter allt körande att jag erbjöd mig ta ut skotern, skotersläpet och ta in lite ved.
Det är så mycket som ska hinnas med ikväll att jag vet inte vart jag ska börja. Så jag tänkte helt sonika lämna det till imorgon, bädda ner mig och läsa färdigt Harry Potter och den flammande bägaren.

Klart slut...bokstavligt alltså ;)

..::Baka baka::..

Har haft en skön dag. En sparktur, bakat kokoskakor med hallon, mockarutor och när barnen lagt sig ska jag ge mig på att göra mer sockerkransar. Skönt att känna sig lite produktiv efter att ha legat deckad med dålig mage.
Känner en liten oro i magen dock. I våras gick min gammel morfar bort. Han var över 90 men ändå kändes det konstigt. Dom har ju som alltid funnits där. Nu ligger gammel mormor på NUS och är i illa skick. Det känns så konstigt. För mig har dom varit odödliga på ett sätt. Men, men.

Annarsså stundar julen med allt vad det innebär. Barnen börjar redan tjata om att få ställa ut gröt till tomten. Vi ställer ut gröt kvällen innan julafton. På julaftons morgon är gröten borta, nån har suttit på sparken där gröten stod och en liten säck, med två morgonklappar åt dom var, står på sparken.
Jag är en stark troende av att det är viktigt att motionera fantasin. Att dom får forma bilder i sin fantasi om hur tomten suttit och ätit på sparken. Det är bra för framtida läsning. Att kunna forma bilder i huvudet och se miljöer framför sig. Kanske knasigt men jag tror att det är nyttigt.

Nu ska jag gå och sätta barnen i badet. Sen en lämplig julsaga innan go'natt sånger och omstoppning.
Tjing

..::Ett spännande år är på väg::..

Man brukar säga: "Säg det med en blomma eller choklad". Jag tänker säga det med att kämpa för Sveriges framtid. Jag tänker göra vad jag kan för att öka socialdemokraternas röstdetagande. Vi socar måste bli bättre till att hitta till vallokalerna. Det kan inte undgå mina tankar, omän jag inte vill behöva tänka att  detta ens händer i sverige, att folk har under detta år hamnat i fattigdom. Att man som sjuk inte blir lyssnad på, att man inte får hjälp. Att man tvingas neka sina barn skolresor, fritids intressen etc etc. Kommer vi att känna igen vårat sverige om detta får fortgå. Jag blir alldeles kall. Magen får en klump som väger bly. Tänker dom inte på alla stackars barn som finns i dessa utförsäkrade familjer?? Förstår dom inte vilken stress dom ålägger barnen? Hur ska en förälder kunna undanhålla att han/hon/dem inte kan ställa mat på bordet?? Tvingas inte dessa barn till att vakna upp till en kall grym värld ganska för snart? Hur ska man som barn kunna koncentrera sig på studier när deras hem och familj drabbas av något sådant? Hur länge håller dom barnen sig ifrån att bli kriminella? Massor snurrar inom mig. Vad kan jag göra?? Jag kan rösta. Min röst räknas. Det gör allas andra med om ni bara ger er ut för att rösta. Vill vi ha 4 år till av detta styre? Hur vill vi att vallöftena ska se ut för att vi ska gå och rösta?? Gör er hörda. Alla ni som vill ha förändring. Nu är det dags att kämpa för den. Det är val i september 2010!!!

Låt oss som tycker att detta är ohållbart, läget som det är nu, hur vårt land formas till att getton kommer att bildas i rasande fart. Självmorden kommer att öka. Hoppet släcks för så många med den politik som för av vår sittande regering. Är vi, dom små arbetande människorna utan röster. NEJ INTE ALLS OCH MED ALLA JAG KAN UPPBÅDA SÅ KOMMER VÅRA RÖSTER ATT GÖRA SIG HÖRDA I VALET 2010!!!!


..::Min små troll::..


..::Bbrrrr::..

När vi gick och la oss igår, vid 00.30, var det 34 minus ute. Kallt som attan. I morse när Elias väckte mig med: "Mamma, jag är färdig" kollade jag termometern. Jag gnuggade mig i ögonen och tittade en gång till. -36 grader. Bara till att väcka maken för att gå ner och elda. Vad jag inte visste var att han tydligen varit uppe redan just för den sakens skull. Jag kröp ner under täcket igen med och fick en hostande Elias att dela kudde med på köpet. Sen klev vi inte upp förän 07.30 och gjorde frukost.
Väl uppe började vi planera för hegens mat och vad som skulle inhandlas. Inte bara mat. Dags att fylla på med allt möjligt gott och nödvändigt. Barnen får önska middag på fredag eller lördag. Jag jobbar imorgon så önskemiddagen fick bli idag....så det blir hamburgare med nachos och salsa. Men vi fuskar denna gången. Vi köpte frysta burgare. Vanligtvis gör Johan hamburgarna själv. Han gör löjligt goda hamburgare. Men han ville spara sig till köttbullsrullning.

Nu har vi haft lite eftermiddags-mys med barnen, sett "snowbuddies i Alaska", ätit pepparkakor och druckit julmust. Så just nu har vi lite sockertriggade barn i lekrummet. Det är inte klokt vad taklampan i köket svajar när dom hoppar på hoppmadrassen i lekrummet där uppe. Lite lätt oroväckande svajningar. Men Johan försäkrar att taket inte kommer att landa på köksbordet nån gång inom snar framtid, att min oro är obefogad. Hur mycket ska vi slå vad om att jag kommer att få rätt?? Hipp, happ när vi sitter och bläddrar i tidningen med en kopp kaffe i handen, barnen hoppandes på hoppmadrassen i lekrummet, så *BOOOM* sitter jag med taket i knä, tidningen förstörd och en smärre hjärtattack.

Nä, dags att göra lite nytta. Har torr tvätt i torkrummet och i tumlaren som borde få återse sina hem i diverse garderober.

Tjing

..::Tänkte att det var dags::..

Inte för att jag tror att detta är min typ av grej. Men jag tänkte att jag skulle prova ge mig ut i blogg världen. Just i skrivande stund sitter jag och fryser. Det är 33 minusgrader ute och det tenderar att bli lite kallt i källaren där vi har datarummet.
Smått slö är jag. Jobbat mellan 07.30-16.30, hem, ut med skotern, på med skotersläpet, lasta ved...jag fick i allafall med mig en halv stapel så släpet vart fullt. När jag väl kom in var tår och fingar frusna. Barnen kram sugna och maken klar med maten. Men lille Elias mötte mig i dörren med rinnande näsa, feberblossiga kinder och klagade på ont i örat. Så imorgon blir det vårdcentralen. Om han börjar få öroninflammationer igen så blir det nya rör. Stackars liten. Amanda börjar vara på alerten igen. Astman gör sig påmind en längre stund nu när det är så kallt. Men annars så är hostiga nätter förbi för denna gång för hennes del. Hoppas bara jag och Johan slipper bli sjuka nu lagom till jul.

Annars så har dagen varit lite modfälld efter gårdagens APT på jobbet. Detta med privatisering skrämmer slag på mig. Men inget jag kan råda över. Lagar ska väl följas?? Men, men. Än är inte sista slaget svingat. Det kommer en spännande tid efter nyår. Nya tag få organisation av s-föreningen. Jobb i massor inför valet i höst. Upp till kamp säger jag bara. Alla måste släpa sina lata rumpor till vallokalerna. Viktiga tider 2010.

Nä, nu en värmande dusch och sen i säng och fortsätta läsa Harry Potter och den flammande bägaren.
Natt natt

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0